Debreceni Sakkiskola Egyesület

Versenyszerű sakkozás – sakkoktatás – sakktáborok – sakkversenyek szervezése

 

 Egyesületünk 2009-ben alakult. Közhasznú  szervezetként, egyesületi formában működik.

A Debreceni Sakkiskola Egyesület székhelye, egyben levelezési címe: 4033 Debrecen, Veres Péter u. 59. fszt. 2,
Adószám: 18998131-1-09
Telefon/fax: (+36-52-) 435-806
Mobil telefon: (+36-20-) 500-5237 
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sportköri edzéseink színhelye, megyei csapatunk versenyterme:
4029 Debrecen, Maróthi György u. 5,  a CTS-Informatika Kft. székhelyén.


NB-s csapatbajnoki versenytermünk: DSZC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziuma, Debrecen, Víztorony u. 3, 4029.

2010-től rendezzük nagy sikerű nyári táborainkat növendékeink és sakkszerető gyerekek részére. A nemzeti csapatbajnokságban 2015-től felvettük főszponzorunk nevét, így Debreceni Sakkiskola-Kwizda Egyesület néven indulunk. 

CÉLUNK

Kettős, egyrészt utánpótlás nevelése Egyesületünk részére,  másrészt a sakk pedagógiai hasznosítása az iskolai oktatásban. A tanulást segítő logikus gondolkodás fejlesztése, sokoldalú személyiség biztosítása. 

A gyerekek oktatását 5 éves kortól kezdjük óvodákban majd általános iskolákban. A képességek fejlesztése során a tehetségek 
kiválasztásra kerülnek, bevonjuk őket a versenyszerű sakkozásba. Szakképzett pedagógus-sakkedzőink maguk is
magas szinten művelik a sakkot.
Képzésünk három szintű: kezdő - középhaladó - haladó. 
 
SZAKKÉPZETT PEDAGÓGUS SAKKEDZŐINK

Sakkoktatás

Mester Gyula vezetőedző, utánpótlás nevelési szakember. Hosszú évek óta Debrecen, sőt Hajdú-Bihar megye legerősebb sakkozója, többszörös város- és megyebajnok. Korcsoportos világbajnokokat és helyezetteket nevelt. Számos tanítványa országos diákolimpiai- vagy korcsoportos bajnok. Az ő tanítványai haladó szintre jutott növendékeink.

 Deák Sándor FIDE-mester, hosszú ideig Hajdú-Bihar megye legjobb sakkozója, utolérhetetlen szimultánozó, a gyerekek kedvence. Középhaladó növendékeink egyik edzője.
A megszámlálhatatlan szimultán egyike Deák mesterrel
 
Lengyel Ferenc FIDE-mester, rutinos, NB-s játékos, sakkedző, pedagógus. Középhaladó növendékeink másik edzője.
 
 Lengyel mester igazi Tanár úr a demonstrációs tábla mellett is
 
 Juhász Mihály, egyesületi elnök, az aktív versenyzéstől visszavonult, Egyesületünk vezetésével és a kezdő csoportok oktatásával foglalkozik. Legmagasabb FIDE-Élője 2240 volt 1996-ban. Sakkedzői, pedagógusi pályát gyakorolja.
 
 
 Elnökünk nem csak az Egyesületünk vezetésében igazi karmester, hanem az edzéseken is!
 
TEVÉKENYSÉGÜNK, EREDMÉNYEINK
 A hét minden napján látogatható belvárosi edzőtermünk, ahol kiscsoportos foglalkozásokat vezetünk. 
Egyesületünk a 2015/2016-os idényben két megyei és egy NB-II -ben játszó csapatot indított a sakk csapatbajnokságban. Az NB-II Barcza-csoportjának megnyerésével csapatunk a 2016/2017 idényben az NB-I/B -ben indulhatott! Ezzel újra lett NB-I -es csapata Debrecennek! Ez annál inkább is nagy szó, mert csapatunk csak  debreceni vagy debreceni kötődésű játékosokból áll, igazi DEBRECENINEK mondható. Sakkversenyeink mellett NB-I/B -s, NB-II -es és megyei csapataink állandó megmérettetési lehetőséget biztosítanak utánpótlásunk és amatőr versenyzőink részére.
A 2016/2017. versenyidényben az NB-I/B-ben játszó csapatunk az 5. helyen végzett, míg megyei csapatunk a bajnokság és a rájátszás megnyerésével feljutott az NB-II-be! Ezzel az a kivételes eset állt elő, hogy Egyesületünk két NB-s csapatot is indít a 2017/2018-as idényben!
Számos debreceni versenyünk hagyományt teremtett, így a

- 6 játéknapos Génius - Kwizda Kupa

- Hajdú Kupa - családi verseny, mottó: "Unokáktól a nagypapáig"

- Kwizda Open

 

Növendékeinkkel rendszeresen részt veszünk utánpótlás egyéni- és csapatversenyeken. 2014-ben az utánpótlás nevelő sakkegyesületek országos versenyén 6 fős gyerek csapat kategóriában 6. országos helyezést ért el. 

 

 

AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK

 

Barcza Lora (2013)

 

Barcza Lora 2013-ban a 8 éven aluli lányok országos döntőjében 6. helyet ért el. (edző: Juhász Mihály)

 

2015-ben az ifjúsági rapid Európa Bajnokságon (2015, Novi Sad), a 10 éven aluli lányok között 2. helyezést ért el, ugyanitt a rapid csapatbajnokságon a győztes csapat tagja.

A schnell-bajnokságon bronz érmet szerzett.

 

2015-ben, a Hajdúböszörményben rendezett korcsoportos bajnokságon, a 10 éven aluli lányok között bajnok! (Edző: Juhász Mihály és Mester Gyula)

2016-ban a Magyar Sakkszövetség ifjúsági díjkiosztóján díjat kapott a 2014-2015-ős nemzetközi és országos eredményei alapján.

2016-ban, Miskolcon, az Országos Egyéni Diák Sakkolimpián bajnok Barcza Lora a 2005-2006. között született lányok kategóriájában.

2016-ban, Szombathelyen, a csapat diákolimpián a bajnokcsapat tagja, tábláján a legjobb pontszerző. 

 

 

Jakab Kincső 2013-ban a 12 éven aluliak korcsoportjában országos 3. helyezést ért el. (edző: Juhász Mihály)

 

 

Jakab Kincső (2013)

 

 Jakab Kincső sikere a Román Ifjúsági Egyéni Sakkbajnokságon!

A 2017.02.10-11. között megrendezett bajnokságon, A 18 éven aluli lányok között a rapid versenyen II., míg a schnell-bajnokságon III. helyezést ért el Kincső!